Haber Adres

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Anormal Doğa Olayları: Doğanın Ürkütücü Yüzü

Anormal Doğa Olayları: Doğanın Ürkütücü Yüzü

Haber Adres Haber Adres -
65 0

Doğanın güçlü ve ürkütücü yüzü anormal doğa olaylarında açıkça görülmektedir. Bunlar arasında volkanik patlamalar, depremler ve çığlar gibi doğal afetler yer almaktadır.

Volkanik patlamalar, yer kabuğundaki hareketlenmeler sonucu ortaya çıkan patlamalardır. Bu patlamalar sonucu kül, lav, gaz ve kayalar havaya fırlar ve etrafa yayılırlar. Volkanik patlamaların nedenleri yeryüzündeki hareket ve çatlamalar, volkanik gaz birikmesi ve magma basıncıdır.

Volkanik patlamaların en önemli nedenleri, iç sıcaklığın yüksek olması ve magma basıncının artmasıdır. Patlamalar sonucu lavların çevreye yayılması, canlıların hayatlarını tehlikeye sokabilir, çevre kirliliğine sebep olup felakete neden olabilir.

M.S 79 yılında Pompeii yakınlarındaki Vezüv Yanardağı patlaması, Roma İmparatorluğu’nun en önemli şehirlerinden birisi olan Pompeii’nin tahrip olmasına neden oldu. Patlama sonucu 16,000 kişi hayatını kaybetti.

1883 yılında Endonezya’da gerçekleşen Krakatoa Yanardağı patlaması o zamana kadar kaydedilmiş en büyük volkanik patlamalardan birisiydi. Patlama sonucu tsunami dalgaları oluştu, bu dalgalar Endonezya ve Singapur gibi ülkeleri etkisi altına aldı.

Deprem, yer kabuğundaki kırılmalar sonucu gelen dalgaların birbirine çarparak oluşturdukları titreşimlerdir. Deprem genellikle yer kabuğunda meydana gelen çatlamalar sonucu ortaya çıkar.

Chile 1960 depremi, şimdiye dek kaydedilmiş en büyük depremlerden birisidir. 9.5 şiddetinde olan bu deprem sonucu binlerce kişi hayatını kaybetti.

Japonya’da 2011 yılında gerçekleşen deprem ve tsunami, yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesine, çevre kirliliğine, ve nükleer santrallerde yaşanan patlamalara neden oldu.

Çığ, yoğun yağış, rüzgar, kar ve sıcaklık değişimleri sonucu, dağ yamaçlarında oluşan büyük kar ve buz kütlesinin hareket etmesiyle meydana gelen doğal bir afettir.

Yüksek dağların yoğun olduğu bölgelerde, çığ tehlikesi daha sık meydana gelir. Avrupa’da İsviçre, Almanya, Avusturya, Norveç, İtalya ve Fransa çığ tehlikesi olan ülkelerdir.

2015 yılında Everest Dağı’nda yaşanan çığ felaketi, dağcıların hayatını kaybetmesine neden oldu. 18 kişi dağda hayatını kaybetti, birçok kişi yaralandı.

1982 yılında Alaska’da Heidi Donner adlı bir kayakçı, çığ sonucu hayatını kaybetti. Bu olay, çığ tehlikesinin gerçek bir risk olduğunu gösterdi.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir